PC-winkeltest: de kleintjes winnen van de reuzen




Wildervank/Groningen - Landelijker computerketens hebben de naam de sneltste computer te bieden tegen de beste prijs. Die veronderstelling klopt niet. Uit het nieuwste consumentenonderzoek van deze krant, waarbij we voor de tweede keer computerwinkels in Groningen en Drenthe hebben beoordeeld, blijkt zelfs het tegendeel.
Onder de vijf beste winkels zit slechts één keten (Dynabyte). De andere vier zijn 'kleintjes' particuliere en lokale initiatieven die de reuzen in computerland soms met speels gemak verslaan. De verschillen kunnen oplopen tot enkele honderden guldens. Uit het onderzoek van dit jaar (het vorige dateert van oktober 2000) springen drie kleine en relatief onbekende winkels er als best uit. Winnaar deze keer is MOG Computers. Waar een prachtsysteem voor net iets minder dan drie mille over de toonbank gaat. Op plaats 2 volgt Lubcom en nummer 3 is Websylon. Dynabyte komt als beste computerketen uit de bus en neemt plaats 4 in. Plaats 5 is wederom een kleintje: Shift.
Shoppen, navraag doen, rondkijken en vervolgens winkels confronteren met hun (plaatselijke) concurrent die goedkoper is, het loont allemaal zeer de moeite, zo blijkt ook uit dit tweede onderzoek. Menig pc-winkel doet zonder dralen honderden guldens van de prijs af, als de collega enkele straten verderop een vergelijkbaar systeem tegen een lagere prijs aanbiedt.

2e plaats - Lubcom Computers (8.3)
Lubcom in Stadskanaal scoorde vorig jaar ook al verrassend goed (toen op plaats 6). En doet het dit jaar nog beter. De configuratie is ten opzichte van MOG op nummer 1 iets minder, maar daar staat een uitermate nette prijs tegenover. Voor 2655 gulden (1204,79 euro) krijg je bij Lubcom los van de vaste onderdelen van ons verlanglijst een AMD 1.6xp, 256MB RAM en een 32 MB Riva TNT2 3D videokaart. Verkoper raadt ons af om "slechts" 128 MB geheugen te nemen. Dat is op zich correct, zeker wie Windows XP als besturingssysteem heeft. Zoals in meer winkels geldt: ook hier naar keuze 98 SE, ME of XP.

Terug naar de nieuws pagina